Moja maturita

Ahojte 🙂 Opäť sa vám po dlhšej dobe ozývam. Dnešný článok bude o dosť aktuálnej téme, pretože už o 3 dni maturujem. Som z toho dosť nervózna a napadlo ma, že by som o tom mohla napísať článok. Povedať vám o mojich pocitoch, ako som sa učila a vlastne je to aj dôvod, kvôli ktorému do júna nebudem moc aktívna či už na instagrame alebo tu. Tak poďme rovno na to. 

Moja maturita na obchodnej akadémii spočíva z písomnej časti, ktorú mám už tento utorok a stredu, potom z praktickej časti z účtovníctva, ktorá bude v apríli a nakoniec z ústnej časti, ktorá je na konci mája. Na písomnej máme povinnú slovenčinu a angličtinu. Ak mám byť úprimná, bojím sa najviac slovenčiny, pretože angličtina mi ide a nemám s ňou problém. Celé prázdniny a aj teraz si robím testy, ktoré som si vytlačila z nucemu a musím povedať, že angličtinu dávam na oveľa lepšie percentá ako slovenčinu. No všimla som si už, ktoré veci mi v slovenčine robia problém. Moja slabosť je zjavne syntax, čiže súvetia a tak ďalej. No vôbec si nedovolím odhadnúť na koľko percent to dám v utorok a stredu. Ja som dosť stresant, takže u mňa dosť zaváži aj stres a to v akom budem momentálne rozpoložení (či sa vyspím dobre, budem protivná alebo tak). Už ste sa niekedy zobudili maximálne protivní? 😀 Že na vás iba niekto prehovoril a vy ste ho chceli zbiť? Ja to tak niekedy mám, no svoj hnev v sebe držím. Takže sa modlím, aby som bola pokojná a v dobrej nálade. Som z toho dosť v strese, hlavne zo slohu. Síce ma písanie slohov naozaj baví a nikdy nemám problém, bojím sa, že sa odkloním od témy, no dúfam, že nie. Na slohovú časť z angličtiny sa nebojím, ale skôr mám obavy že nesplním počet slov, keďže strhávajú body aj za prekročenie daného počtu, čo je 180 slov max a ja píšem slohy nad 200 slov, takže to si budem musieť postupne kontrolovať, aby som o moc neprekročila.

Ako sa učím? No zatiaľ som si robila asi 8 testov zo skoro každého roku, takže viem ako to tam funguje. Angličtina mi príde celkom ľahká, no uvidíme, nechcem to zakríknuť. Na angličtinu sa učiť nebudem, pozriem si len slohy a na slovenčinu sa určite plánujem učiť ešte (áno viem že o 3 dni píšem písomnú, ale mne sa najlepšie učí na poslednú chvíľu, neviem prečo 😀 ). Musím si pozrieť literárne obdobia a predstaviteľov, ktorí do jednotlivých období patrili a nejaké veci z gramatiky. Čítanie s porozumením mi ako-tak ide, no neznášam tie básne, ktorým mám často problém rozumieť – respektíve nerozumiem často zámer autora. Máte to tak aj vy čo idete tento rok maturovať?

Rady asi nijaké nemám, ale určite čo viem je, že si nesmiete hovoriť, že to nedáte, pretože to potom naozaj nedáte. Musíte byť v tom, že to určite dáte a nebavíme sa o tom minimálnom počte bodov, ale o čo najvyššom percente. 🙂 Ja sa určite budem snažiť dať to na čo najlepšie, ale uvidím ako mi to pôjde a hlavne aké dajú otázky, pretože niektoré sú naozaj hrozné a ani učiteľky im nerozumejú. A vlastne mám jednu radu. Neviem ako vy, ale moja zlá vlastnosť je, že zaškrtnem jednu odpoveď, ktorá je správna, no nakoniec sa k nej vrátim a dám inú odpoveď a nakoniec, keď sa hodnotím zistím, že tá pred tým bola správna, takže si buďte istí tým čo zaškrtnete. 😀 Nesmiete váhať, lebo to vás dostane tak, ako mňa.

To bude asi všetko čo ma teraz k maturite napadlo. Ak máte nejaké otázky napíšte do komentáru a napíšte mi kto z vás tento rok tiež maturuje, nech nie som sama nervózna 🙂

Nika

You may also like

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

code